19 Şubat 2013 Salı

Kemikler Şehri Hakkında Bilmeniz Gereken 35 Şey


Valentine Morgenstern, Clary Fray'i uzun ahşap bir masaya dayamış tutuyor. Öfkeli görünüyor ve her geçen saniye öfkesi daha da artıyor. Yakınlarında bulunan ve her yeri mühürle kaplı Jace Wayland ise endişeli. Bir süre geçtikten sonra Valentine bağırıyor: ''Kupa'mı istiyorum!'' Hemen ardından Clary'nin kafasını masaya çarparak arkasını dönüyor ve Jace'e vuruyor. Jace, Valentine'a ''Onu incitmeyeceğini söylemiştin!'' diye bağırıyor ve saldırmak için uzun bir tahta parçası alıyor. Bir saniye sonra ise yönetmen Harald Zwart'ın sesi duyuluyor: ''Kestik!''

Ama biraz daha geçmişe gitmekte fayda var...

Yaklaşık 4 ay önce, birkaç gazeteci ile Ölümcül Oyuncaklar: Kemikler Şehri'nin Toronto'daki setini ziyaret ettiğimde çekimler devam ediyordu. Sete gittiğimde oyuncular ve film yapımcıları ile birlikte röportaj yaptım ve Cassandra Clare'in son derece popüler, genç-yetişkin serisinin hayata geçirildiği birkaç sahnenin çekimine bizzat şahit oldum. Eğer serinin hayranıysanız, benim sette gördüklerimi siz görmüş olsaydınız eminim ki siz de son derece mutlu olurdunuz.

Daha da ileri gitmeden önce, Ölümcül Oyuncaklar serisi hakkında pek fazla bilgiye sahip değilseniz aşağıdaki filmin konusunu okuyabilir ve fragmanı izleyebilirsiniz;

Konu: Ölümcül Oyuncaklar serisi Cassandra Clare tarafından yazılmış, 6 kitaplık bir yetişkin-fantezi kitap serisidir. Serinin ilk kitabı olan Kemikler Şehri günümüz New York'unda geçer. Sıradan bir genç kız gibi görünen Clary Fray, Gölge Avcıları soyundan geldiğini keşfeder. Gölge Avcıları, dünyayı kötülüklerden korumaya ve arındırmaya ant içmiş yarı insan yarı melek olan savaşçı bir gruptur. Annesi kaybolduktan sonra Clary, onun için tehlikeli bir yol olan Aşağı Dünya'ya girmeli ve Gölge Avcıları ile birlikte güçlerini birleştirmelidir.  Aşağı Dünya iblisler, büyücüler, vampirler,  kurtadamlar ve diğer ölümcül yaratıklarla doludur.

Fragman

 


Seti çoğu kez ziyaret ettim ve şunu söylemeliyim ki beni etkileyen şeylerden biri de yapımcıların izin verdiği zaman gazetecilerin çekimleri ziyaret edip, izleyebilmesi. Çünkü doğru olan şeyleri söyleyip yaparsanız şöyle bir merak oluşur: "Film iyi görünüyor mu?"

Biz yaklaşık 45-50 günden beri burdayız ve şuan tonlarca prodüksiyon görüntüsü var, fakat buna rağmen bize sadece 5 dakikalık bir görüntü kaydı gösterdiler. Gördüklerim özel görüntüler olmasa da (bir çoğu fragmanda vardı çünkü) beni en çok etkileyen noktası, görsel efekt olmadan da gayet iyi görünmeleri. Bunun nedeni yönetmen Harald Zwart'dı. Bize Zwart'ın olabildiğince sadece kamera kullanarak film çekmek istediğini söylediler. Bu da demek oluyor ki bunları hayata geçirmek için pratik setler kurulması gerekiyordu. Çünkü onların istediği, her şeyi set aşamasında hayata geçirmekmiş. Çoğu film yeşil ekran ve CGI teknolojisine güveniyorken, siz sadece kamera kullanıyorsanız ortaya çok daha iyi bir şey çıkarırsınız. Ayrıca sadece kamerayla çektiğiniz bu sahnelere görsel efekt eklense bile yine harika görüntüler izleyebilirsiniz çünkü filmin ham hali çok gerçekçi. 

Görüntülerde ve sette beni etkileyen bir başka şey ise detaylara dikkat edilmesi. Yapımcılar adeta sete hayat katmış gibi hissettiriyor. Kütüphanede ve Clary'nin dairesinde gezerken, her şeyin inandırıcı gözükmesi için gerçekten para harcıyorlarmış gibi bir izlenime kapıldım. Dürüst olmak gerekirse prodüksiyon, beklediğimden daha büyüktü.

Seti gezdikten sonra, benim en başta anlattığım sahnenin çekimlerini izlerken, filmin yapımcıları ve oyuncular ile konuşma fırsatı yakaladım. Onlarla görüştükten sonra konuştuklarımı merak edeceğinizi düşündüm ve sizin için ''Film Hakkında Öğrenilmesi Gereken 35 Şey'' listesini hazırladım.


Ölümcül Oyuncaklar: Kemikler Şehri Hakkında Bilinmesi Gereken 35 Şey

Harald Zwart: 

-Zwart, Cassandra'nın sihirli fikirlerini alarak bir zemin oluşturmuş ve bunları sistematik bir şekilde anlatmış.

-Zwart konuyu sadece bir sonraki filme/kitaba bağlamayı değil ona duygusallık kazandırmak istemiş.

-Zwart'ın düşüncesine göre çektiği film, sıradan bir korku filminden çok Amadeus'a benziyormuş.

-Zwart zorlandığı konularda Cassandra Clare ile irtibata geçip sıkıştığı yerle ilgili yeni bir şeyler yazmasını istemiş.

Cassandra Clare:

-Filmdeki Kemikler Şehri, her yaştan binlerce farklı çeşit kafatası kalıbından oluşuyor.

-Clare'nin kitapları, ilk olarak Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin yapımcıları olan Michael Lynne ve Bob Shaye tarafından dikkate alınmış.

-Genelde yazarlar prodüksiyondan uzak durmasına rağmen Clare, oyuncu seçiminde kast yönetmeni ile beraber yer almış ve kendisine ilham veren oyuncuları seçmeye özen göstermiş. (Çevirmen Notu: Aslında bu olay tam tersi bir şekilde yaşandı; Clare, Jamie C. Bower'ın oyuncu seçmelerinde sergilediği performansı e-posta aracılığıyla gönderilen videoda izledi. Ve oyuncu seçimlerinde söz hakkının olmadığını da defalarca Twitter'ında dile getirdi.)

-Clare'in oyuncuların fiziksel özelliklerinden çok ''karakterin ruhunu ortaya çıkaran ve özünü yakalayabilen'' yetenekte kişiler seçmek istemiş.

-Clare, kitapta Magnus karakteri Asyalı olduğu için oyuncunun da Asyalı olmasını gerektiğini belirtmiş.

-Hayranlar bunu duymaktan mutlu olacaklardır; adaptasyon esnasında sadece bazı geçmiş hikayeler es geçilmiş ve Clare kitapta önemli olan her şeyi filme aktarma konusunda sıkı mücadele vermiş.

-Clare, kitapların hayranı olan ve karakterini "anlaşılır" kılan Lily Collins'in kadroya dahil oluşundan dolayı çok şanslı olduklarını söylüyor.

-Jamie Campbell Bower ve Lily Collins arasındaki kimya Clare'i o kadar mutlu etmiş ki kendisi ağlamaya başlamış.

-Hayranların filme katkısı oldukça büyükmüş, çünkü yaratıcı ekip "Ölümcül Oyuncaklar" dünyasını daha iyi kavrayabilmek için hayranların yaptığı "fan art" çalışmaları derinlemesine incelemiş.

-Filmin baş karakteri Clary filmde, kitapta olduğundan daha büyük fakat yaşının kaç olduğu tam olarak belirtilmiyor.

Yapımcılar Don Carmody ve Robert Kulzer:

-Ölümcül Oyuncaklar'ın hakları ilk başta Warner Bros.'daymış. Kulzer yeni bir Harry Potter arayışındaymış fakat öyküyü alıp götüren karakterin kadın olmasıyla ilgili bazı problemleri varmış. Ardından Kulzer hikayeyi film yapması için Sony'e teslim etmiş.

-Yapımcılar genç-yetişkin klişeleri yüzünden "başarılı" bir yönetmen bulmak konusunda epeyce zorlanmış. Fakat 350 milyon dolar gibi bir hasılat elde etmiş olan The Karater Kid filminin yönetmeni Zwart kendisini ortaya atarak filme kendi bakış açısıyla yaklaşıp Kulzer'a bir dizi vaatte bulunmuş.

-Collins henüz çok fazla tanınmıyorken kadroya dahil etmişler. Yapımcılar Collins'i Mirror Mirror'da yer alışının Kemikler Şehri'nin tanıtımına yaptığı katkıyı şu şekilde "Bakın, şu koskoca bilborddaki Julia Roberts ve onun yanında da Lily Collins var; yani filmimin başrol oyuncusu," yorumlayabilirler.

-Kitapta Clary 15 yaşında, filmde ise daha büyük çünkü bu şekilde filmin daha fazla yetişkine hitap etmesi planlanmış.

-Kulzer karakterin yaşının neden büyütüldüğünü açıkça belirtiyor "eğer 15 yaşında bir karaktere 'aman Tanrım bu çocukla sevişmek istiyorum' dedirtirseniz doğrudan kodese girersiniz."

-Kulzer ''En sadık izleyiciler şimdiki genç kızlardır.'' diyor. Stüdyo sisteminin bayan izleyici kitlesini tahmin ettikleri kadar ciddiye almadığını düşünüyor. Cardomy ve Kulzer "güçlü, bağımsız kadın karakterler" arayışında olduklarını belirtiyor, tıpkı Resident Evil ve Silent Hill'deki gibi.

-Yazar Cassandre Clare kitaptaki hangi sahnelerin filme aktarılması hangilerinin aktarılmaması konusunda oldukça söz sahibiymiş.

-Kulzer filmde hayal edilmesi zor olan şeylerden bahsediyor: "Destansı, hareketli ve üstüne bir de bilim kurgu etkilerine sahip. Bazı kısımlarda oldukça çocuksu, mesela Simon'ın sıçana dönüştüğü yer ve vampir motorları."

-Seri  altı kitaptan oluşuyor. Yani yapımcılar büyük bir işin altına girdiler. Alacakaranlık ve Harry Potter'ın yıldızları milyoner oldular. Bu da oyunculara uzun vadeli bir sözleşme imzalatma durumu zorlaştırıyor.

Lily Collins:

-Collins filmin çekimlerine başlamadan birkaç gün öncesine kadar yazara göre uygun değilmiş.

-Seti kurulan Enstitü tam da Collins'in hayal ettiği gibi bir yer olmuş, öyle ki ilk gördüğünde çok duygulanmış.

-Collins, Jamie Campbell Bower ile ilk deneme çekimini yaptıktan sonra yapımcılara dönerek  ''İşte Jace bu!'' demiş.

-Filmin yapım süreci oyuncularla işbirliği içinde sürdürülmüş. Zwart oyuncuların karakterleri hakkında yapmak istediği değişikliklere izin vermiş.

-Filme başlamadan önceki ilk iki yılda senaryo çok değişiklik geçirmiş. İlk taslaklar daha romantikmiş, sonraki taslaklar ise aksiyon/macera yönünden daha da gelişmiş.

Jamie Campbell Bower:

-Bower filme ilk dahil olduğunda projenin büyük bir yapıma dönüşebileceğinden bihabermiş.

-Bower, çekimlere üç ay kala eğitime alınmış. Karakterinin bir sporcu gibi görünmesini değil, dayanıklı bir rock yıldızı gibi görünmesini istiyormuş.

-Bower internette hakkında yazılanları okumuş ve hayranlara Jace için doğru isim olduğunu kanıtlayacağını düşünmüş.

Jared Harris:

-Harris, Hodge'un kendisine eğlenceli bir karakter gibi göründüğünü söylüyor. Ayrıca hikayenin bazı ayrıntılarının olması fikri de hoşuna gitmiş: "Aynı şekilde olan iki paralel dünya var. Yaşadığımız ve gördüğümüz dünyanın yanında, bir de onun gölgesi niteliğinde bir başka dünya mevcut."

-Hodge bir zamanlar Gölge Avcısı olduğu için boynunda bir mühür var. Harris set dışında da o mührü boynunda taşıyor, çünkü kız arkadaşı serinin bir hayranıymış.

-Harris, makyajla oluşturulan yara izi ve beyaz peruğu ile karakterine bürünüşünde biraz zorlanmış. Harris bu konuda espri yaparak şöyle diyor: "Biraz şaşırtıcıydı. Düşünsenize ayna da birkaç yıl sonraki halime bakıyormuş gibiydim."

-Harris, 'Hodge muammasını' filmde, kitapta olduğundan daha da geç öğreneceğimizi belirtiyor: "O doğruyu, yanlışı ve kıçını kurtarmak için de masum numarası yapmayı çok iyi biliyor."

-Harris, "muazzam bir adam" olarak tanımladığı Robert Maillet'le olan dövüş sahnelerini çok beğendiğini dile getiriyor.

Çeviri: Elwiens
Kaynak: Collider

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder