24 Ekim 2018 Çarşamba

Hala İzlememiş Olanlara: Shadowhunters'ı İzlemeniz İçin 15 Neden

1) Amerika'nın birçok yerinde ırkçılık baş gösterse de, Shadowhunters'da bu böyle değil. Dizi kadrosunda siyahi, Latin ve Asyalı oyuncular barındırıyor.


2) Farklı ırklardan gelen oyunculara genelde başrol verilmezken ya da verilen roller kötüyken, Shadowhunters'da bu oyuncuların karakterleri geniş hikayelere sahip.


3) Shadowhunters'da 3. sezona kadar açığa çıkmış toplam 8 tane LGBT+ karakter var: Alec Lightwood, Magnus Bane, Raphael Santiago, Aline Penhallow, Helen Blackthorn, Olivia (Ollie) Wilson, Samantha (Sam) ve Underhill. Dizi bu yönüyle homofobikliğe adeta savaş açmış durumda.


4) Shadowhunters aynı zamanda Yahudi bir aileyi barındırarak farklı inançlara da saygı gösteriyor: Lewis ailesi...


5) Bazı dizilerde kadın karakterler düşman veya rakipken Shadowhunters'da kadın karakterler oldukça yakınlar ve birbirlerine her zaman destek oluyorlar.


6) Dizide Isabelle karakterinin yin-fen yani uyuşturucu bağımlılığıyla ilgili bir hikayesi de var.


7) Magnus biseksüel stereotipini yıkan bir karakter. Genelde "Biseksüeller aldatır" diye bir yargı varken dizide Dot, Magnus'ı öpmeye çalıştığında onu durduruyor ve Alec'i aldatmıyor.


8) 3. sezonun ana kötü karakteri olan Lilith, "Hiçbir kadın, bir erkeğin önünde diz çökmemeli." diyerek ataerkilliğe baş kaldırıyor.


9) Bazen ilişkilerde "Ailen böyleyse seninle olamam." durumu olur ya da aileden dolayı bir ön yargı oluşur ama Shadowhunters'da, Magnus babasının Cehennem Prensi olduğunu açıkladığı zaman Alec "Dalga mı geçiyorsun? Babanın kim olduğu umurumda değil, senin kim olduğun umurumda." diyerek ilişki yaşanılan tarafın aile değil, kişi olduğunu vurguluyor.


10) İntihara teşebbüs etmiş karakterlerin (Jace, Alec...), gelişim göstererek çok daha güçlendiklerine şahit oluyoruz. Dizi bu yönüyle de, intiharın bir çözüm olmadığının altını çiziyor.


11) Yıpratıcı ilişkilerden zarar gören ve hak etmedikleri olaylara maruz kalan kadın karakterlerin (Maryse, Maia...), bu ilişkileri atlattıktan sonra daha güçlü bireyler olarak geri dönüşlerini gözler önüne seren bir dizidir Shadowhunters.


12) Otoriter, sert ve homofobik bir anneyken, çok iyi bir karakter gelişimi yaşayıp tüm çocuklarına her daim destek olan bir karaktere dönüşen Maryse Lightwood.


13) "Erkekler duygusuz, onlar duygularını yansıtmazlar."


14) "Erkekler takı takmaz, makyaj yapmaz."


15) İlk sezonda kötü oyunculuklar, felaket efektler ve kalitesizlikle eleştirilse de, her şey kademeli olarak 3. sezona kadar iyileşti ve şimdi daha iyi durumdalar.


Yazar: İrem | Twitter: magnzsbane

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder