22 Ekim 2014 Çarşamba

Cassandra Clare 'Ölümcül Oyuncaklar'ın TV Dizisine Uyarlanması Hakkında Konuştu

Ölümcül Oyuncaklar'ın TV dizisi olacağını öğrenmesi üzerine:

Tamam, şöyle diyelim. Hemen hemen ne yapmaya çalıştığınızı biliyorum. Ortalıkta süregelen bir  Ölümcül Oyuncaklar filmlerine devam edilmesi ya da TV projesine dönüşmesi hakkında bir tartışma olduğunu biliyordum. Mipcom veya Hollywood Reporter haberi paylaşana kadar kimin yazar/yapımcı olacağını veya kesin kararın ne olduğu tam olarak bilmiyordum. Şimdilik dizinin hangi kanalda yayımlanacağı, hangi ülkelerde gösterileceği ve bunun dışındaki şeyler hakkında hiçbir fikrim yok. Ama yapım şirketi Constantin Film bir Amerika şirketi olmadığı için "sadece Amerika'da" gösterilmesi bana biraz akıl dışı geliyor.

Filmin oyuncu kadrosunun TV dizisi olarak geri dönebilme ihtimali hakkında:

Yani TV dizisi hakkındaki en büyük soru muhtemelen şudur: "Yapım şirketi dizi için aynı oyuncu kadrosunu koruyacak mı?" Ve cevabı maalesef ben de bilmiyorum. Yani, televizyon tarihine bakabiliriz. TV dizilerine dönüştürülmüş yüzlerce film var, bunların bazıları kitaplara dayalı, bazıları da değil. Onların uzun metrajlı filmlerle seyirciyi yakaladıklarını ve daha sonra işi diziye çevirdiklerini düşünüyorum. MASH projesi gibi! Mesela Radar projesinin filminde de, dizisinde de aynı aktör oynadı. Şimdi ne dediğime bakalım, fark ettim ki sürekli etrafta dönen aynı lafı ben de kullanmışım: "oyuncu kadrosunu korumak", sanki oyuncu kadrosu kesinlikle dizide rol almak istiyormuş gibi konuşuyoruz -ki eminim ki hiçbirimiz bu konu hakkında bir şey bilmiyor.- Yani durum bu.

Şimdi, oyuncu kadrosunun geri dönmek isteyip istemediği ve yapım şirketinin planlarının neler olduğu hakkında hiçbir fikrimin olmadığını unutmayın. Ama genelde sinema filminin oyuncu kadrosu iş TV dizisine dönünce değişir. Çünkü:

1) Sinema oyuncuları genelde TV dizisinde olmak istemezler.
2) Sinema oyuncularının sözleşmelerinden doğan yükümlülükler onları engelleyebilir.
3) Oyuncuların TV dizisi gibi yapım süreci uzun süren projeleri engelleyen başka sözleşmeleri de olabilir.
4) TV dizisindeki karakterlerin yaşlarıyla, sinema filmindeki karakterlerin yaşları aynı olmayabilir.

Bunlar bir milyon nedenden sadece bazıları. Aynı oyuncu kadrosunun mükemmel bir düzen içinde biraraya gelmesi için bir milyon faktör bulmak mümkün: onların istekleri, zamanları, sözleşmeleri, müsait olmaları vs. Yani benim bu konu hakkında hiçbir fikrim yok. Burada sizinle bir magazin dergisinde çalışan veya TV/film işleri hakkında bilgi sahibi olan biri gibi konuşuyorum. Hepsi bu.

Dizinin Kemikler Şehri'nden mi yoksa, Küller Şehri'nden mi başlayacağı konusunda:

Bu konu hakkında hiçbir fikrim yok. Buffy dizisi ilk filmden sonra çekilmeye başlanmıştı. Dizide flashback/geçmişe dönülerek filmden sahneler gösteriliyordu ve nadiren filme atıfta bulunuluyordu. Gerçi TV dizisini takip etmedim. Teen Wolf'ta da filmdeki olaylar farklı bir şekilde tekrar edildi. Yapım şirketi her yöne gidebilir ama, bir uyarı olarak, filmi hiç izlememiş kişilerin de anlayabileceği şekilde diziyi başlatmaları gerekir.

Cehennem Makineleri serisinin TV dizisi olarak beklenmesi hakkında:

Cehennem Makineleri serisinin bir TV dizisi olacağı yönünde söylentiler vardı. Neler olup bittiği konusunda elle tutulur bir kanıta rastlamadım. Cehennem Makineleri'nin [kitapların] tamamlanmasından bu yana sadece 2 yıl geçti, yani çok uzun bir süre değil. Garip bir medya dönemi yaşıyoruz, her şeyin hızlıca hazırlanmasını bekliyoruz ama oyunun kuralı böyle değil. Mesela Game of Thrones ve Outlander'ın TV dizilerine dönüşmesi yaklaşık 20 yıl sürdü. Ölümcül Oyuncaklar TV dizisine dönüşürse ve iyi bir başarı yakalarsa, Cehennem Makineleri'nin de bir TV dizisi ya da film serisi olma şansı o ölçüde artacaktır.

Filmde yer verilmeyen kitaptaki karakterleri görüp göremeyeceğimiz hakkında:

Bir TV dizisi olmasının güzel yanlarından biri, filmden kesilen Rapheal ve Maia gibi karakterleri görmemize fırsat tanınmasıdır. Ben bu iki karaktere de hayranım ve Maia'yı kesinlikle renkli bir oyuncunun canlandırmasını isterim.

Ölümcül Oyuncaklar'ın TV dizisine uyarlanmasının hayranlarda yarattığı endişe hakkında:

Film yerine bir TV dizisi fikri hakkında korkmalarını anlıyorum. Siz filmin oyuncularına alıştınız, onların görünümlerine, davranışlarına. Filmin oyuncu kadrosunu ben de çok seviyorum, hem birer oyuncu olarak hem de insan olarak. Ancak ben Ölümcül Oyuncaklar'ın filmden ziyade dizi için daha uygun olduğunu düşünüyorum. Çünkü Ölümcül Oyuncaklar'da bir filme sığması neredeyse imkansız olan çok fazla hikaye var, kitapların okunma sebebi de budur. Eğer sen kitapları okumasaydın Ölümcül Kupa'nın ne işe yaradığını ilk filmde asla öğrenemezdin. Oysa TV dizisi size döngüyü çok daha detaylı görmeniz için bir şans verir, karakterlerin geçmişlerini görselleştirir, ikinci derece karakterlere (Magnus gibi) daha fazla zaman ayırır, size bu dünyanın gerçekten içinde yaşama imkanı verir. Ve hangi oyuncuları seçerlerse seçsinler bence iyi seçimler olduğu sürece onları da seveceğinizi düşünüyorum. Tıpkı iki farklı projede Sherlock Holmes'u canlandıran Robert Downey Jr. ve Benedict Cumberbatch'ı, Watson'ı canlandıran Martin Freeman, Lucy Liu ve Jude Law'ı sevdiğimiz gibi. Bir karakter hiçbir zaman tek bir oyuncu tarafından canlandırılmaya mahkum değildir. Ölümcül Oyuncaklar oyuncu ekibi kadar sevimli ve harika olsalar bile.
 
Eğer sevmiyorsanız burada size TV dizisi fikrini sevdirmeye çalışmıyorum. Konu üzerinde en fazla sizin kadar kontrol sahibi olduğumu açıklamaya çalışıyorum ve sanırım kontrol sahibi olamamak iyi bir şey. Belki Küller Şehri filmini yapacaklardı, belki de yapmayacaklardı. Olmayan bir şeyi bilmektense olan bir şeyi bilmeyi tercih ederim. Ve Hollywood... üretimin başarıya ulaştığı yer. Eğer TV dizisi başarılı olursa, yapım şirketinin Küller Şehri filmini yapma olasılığı ya da The Dark Artifices veya Cehennem Makineleri'ni film serisine dönüştürme olasılığı azalmaktan çok artar. Sevdiğiniz kitapları film ya da TV dizisi olarak görmek istediğiniz de en kötü şeyin TV dizisi olmasını isterken film olması, ya da film olmasını isterken TV dizisine dönüştürülmesi olduğunu düşünürsünüz ya da müzikal olmasını isterken bir radyo tiyatrosuna dönüştürülmesi... oysaki bunlardan daha da kötü şeyler olabilir. Yani bu aslında bu hiçbir şey.
Herneyse, ben Kasım ayında yapım şirketiyle görüşmeye gideceğim ve TV dostları, belki o zaman daha fazla bilgiye sahip olabilirim. Göreceğiz!

Çeviri: Görkem D. & elwiens
Kaynak/via

2 yorum:

  1. Cassandra aslında iyi bir konuya değinmiş. en kısa kitabı yanlış hatırlamıyorsam 477 sayfayla küller şehri kitabıydı ve içinde birçok olay barınıdırıyordu. her karakterin içine derinlemesine giriyordu. ve bunu bir film süresinde yansıtmak imkansız. ana karakterlerin yanı sıra etrafta olan belirgin karakterlerde var ve bunlarında içine girmek gerekir. ama beni üzen nokta aynı oyuncuların olmasının kesin olmadığı. sanırım yeni haber gelene kadar onların olması ihtimalini düşünmek en iyisi. yoksa günler saymakla bitmez :)))

    YanıtlaSil
  2. Oyuncu kadrosu degişmesin :(

    YanıtlaSil